Leren luisteren naar je gevoel.

Preventief bij stressklachten

Als denken, voelen en willen niet in de pas lopen, gaat het lichaam protesteren. Je krijgt ergens last: hoofdpijn, stijve nek, rugpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, hyperventilatie of een continu opgejaagd gevoel.

 

Dit zijn de signalen van je lijf dat je uit balans bent, je stress-systeem is op hol geslagen. Eerder voelen wanneer die balans verstoord dreigt te raken, kan helpen om dit soort klachten te voorkomen. Haptotherapie werkt preventief bij beginnende stressklachten. 

 

Ondersteuning bij herstel

Soms is tijdig ingrijpen helemaal niet mogelijk, gebeuren er dingen in je leven waardoor je die keus niet meer hebt: ziekte, overlijden, een scheiding, ontslag. Je bent aan het overleven, hebt weinig tijd of ruimte om te voelen. Eenmaal in rustiger vaarwater, komt het lijf er dan als het

ware achteraan, met lichamelijke klachten, pijn of emoties die opeens overlopen. Dan is het tijd voor herstel en daarbij kan Haptotherapie een goede ondersteuning bieden.

 

Hoe ziet een sessie haptotherapie eruit?

In de haptotherapie staat voelen centraal.

Een haptotherapeut voert een gesprek, raakt aan op de behandelbank en verduidelijkt middels

ervaringsoefeningen. 

 

Vaak is de manier waarop je gebeurtenissen ervaart en hoe je reageert op de mensen om je heen gekleurd door wat je hebt geleerd in de loop van je leven. Iedereen ontwikkelt vaste patronen; deze zijn op het moment van ontstaan effectief maar kunnen je later gaan hinderen.

 

In de haptotherapie ga je op zoek naar andere manieren van omgaan met problemen, stress, verdriet of pijn. Zo kom je weer in beweging. 


Gesprek

Samen onderzoeken we je hulpvraag. Er is ruimte om je verhaal te vertellen met aandacht voor wat je voelt. Ook maak je de koppeling tussen datgene wat je ervaart tijdens de therapie en je dagelijks leven.

 

Aanraking op de bank

Gevoelens hebben een lichamelijke component. Als je boos bent, voelt dat anders dan verdriet of angst. Als je wordt aangeraakt, wordt vaak veel duidelijker wat  je nou eigenlijk voelt. Je ervaart aan den lijve hoe je bijvoorbeeld reageert op belasting, waar je spanning opslaat, waar je van opknapt of hoe je kunt verzachten. 

 

Oefeningen

Ook haptonomische ervaringsoefeningen hebben die functie: balans zoeken, grenzen aangeven of ruimte innemen… pas als je het dóet, wordt lijfelijk voelbaar hoe dat gaat, waar je vastloopt en hoe het anders kan. Je voelt hoe je weer in beweging komt. 

Het systeem op tafel

Naast de aanraking op de bank en ervarings-oefeningen zet ik soms de duplo-poppetjes op tafel. Doel hiervan is om een beeld te krijgen van je gezins- of werksituatie. Ook het gezin waar je vandaan komt zetten we soms neer: welke plek had je in dat gezin, waar stonden de anderen en welke patronen heb je van daaruit meegenomen?

 

Het ziet er misschien speels uit maar het is een serieuze en beproefde methodiek uit de con-textuele hulpverlening ontwikkeld door Marleen Diekmann. Een beeldende taal die woorden overbodig maakt. 

 

Pijnlijke gebeurtenissen kunnen worden neergezet zonder dat je alle ins en outs hoeft te vertellen. Ook om je knelpunten in relatie met de anderen boven tafel te krijgen, vormen de duplopoppetjes een hele krachtige beeldtaal.