Nieuws

Haptotherapie op de praktijk

 

Voor situaties waarin je liever even niet in de praktijk afspreekt (verkoudheid van jezelf of verminderde weerstand van jezelf of familieleden) houd ik nog altijd twee alternatieven beschikbaar: Haptotherapie Buiten (zie hiernaast) of een telefonisch consult. 

  

Telefonisch consult 

Met een telefonisch consult neem je tijd en ruimte om stil te staan bij jezelf. Je trekt je even terug uit gezin, werk of alledaagse bezigheden. 

     Gevoelens en signalen van je lijf krijgen de aandacht, evenals je verhaal. We kunnen zelfs een oefening doen. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat deze sessies heel geconcentreerd en waardevol zijn. 

     Soms is een half uur ook echt genoeg (half tarief), soms nemen we een vol uur.

 

 

Haptotherapie Buiten 

 

Als haptotherapeut èn gecertificeerd wandelcoach kan ik je buitensessies aanbieden, waarin ik mijn haptotherapeutische vaardigheden combineer met die van de wandelcoaching.  

 

Haptotherapie Buiten is geen wandeltraining; we leggen niet zozeer kilometers af maar staan vooral stil bij hoe het voelt. De natuur en de omgeving bieden daartoe voldoende impulsen. 

 

Gesprek, (natuurlijke) materialen en eventueel zelfs een contextuele opstelling zijn - net als in de therapiekamer - mijn gereedschap. We lopen daarbij zo ver als mogelijk èn passend is voor de therapiesessie. De natuur en omgeving bieden als vanzelf de elementen die het gesprek een vaak verrassende wending geven.

 

Wil je hier meer over weten of wil je overleggen? 

Mail of bel me gerust.


Haptotherapie buiten: een verrassende co-therapeut erbij

 

Deze vorm van haptotherapie is ontstaan tijdens corona maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardige aanvulling  binnen mijn praktijk.

 

Buiten krijgen we er iets bij: een soort co-therapeut die mij telkens weer verrast, de natuur. Geluiden, geuren, temperatuur, de grond onder onze voeten. 

   De natuur geeft je de ruimte om te voelen en associëren en daar staan we bij stil. Zo ontdek je wat zich afspeelt ónder de eerste laag van je  verhaal. Je komt bij datgene wat je eigenlijk al wist: je gevoel.

 

Haptotherapie binnen: aanraking en ervaringsoefeningen

 

Haptotherapie binnen biedt andere mogelijkheden om die zelfde gevoelslaag te bereiken: aanraking, lichamelijk contact en ervaringsoefeningen. Soms is juist de veilige setting van de therapiekamer nodig om te kunnen gaan voelen. De sessies op de praktijk blijven dan ook de basis van mijn therapeutische werk.

 

Contact met je lijf en herstel

 

Dat meer contact met je lijf je helpt bij herstel, is inmiddels veelvuldig onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. En dat het verlies aan lijfelijk bewustzijn een lange maatschappelijke historie heeft, ook. 

 

'De westerse cultuur is extreem ‘ontlichaamd’, zegt psychiater Bessel van der Kolk (77), die de wereldwijde bestseller 'The body keeps the score' schreef. Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken (NRC Next, Wouter v. Noort, 14 mei 2021)

 

"Als er iets niet vaag is, is het voelen!" - interview met Cecile den Herder over haptotherapie

Kenniscentrum "Psychologie Vandaag" - najaar 2019

 

Een interview met Cecile den Herder over haptonomie en de haptotherapie door Linda Mulder. De interviewster is GZ-psycholoog in de gespecialiseerde GGZ en beheerder van het kenniscentrum Psychologie Vandaag. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en doet promotieonderzoek naar humanisering van de publieke sector bij de Universiteit voor Humanistiek. 

 

Meer lezen? Klik hier voor het complete interview. Haar website is sowieso een aanrader voor antwoorden op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over het verschil tussen de psycholoog en de psychotherapeut, over de combinatie van psychotherapie met andere therapiesoorten of als je op een andere manier je weg probeert te vinden in de GGZ.