Nieuws

Maatregelen i.v.m. coronavirus 01-03-2021

 

Haptotherapie op de praktijk

 

Afspraken op de praktijk zijn vanaf 3 maart weer mogelijk. Uiteraard gelden daarbij wederom alle corona-maatregelen zoals eerder: klik hier voor meer informatie. Het Coronaprotocol krijg je als cliënt altijd toegestuurd. 

 

De informatie over wat mag en wat niet, is de afgelopen maanden een aantal keren gewijzigd. En omdat ik niet zeker weet of dit de laatste keer schakelen zal zijn voor ons, hou ik de drie de alternatieven voor Haptotherapie in de praktijk beschikbaar. 

 

Die alternatieven zijn: Haptotherapie Buiten (zie hiernaast), een telefonisch of een videoconsult (zie hieronder). 

  

Telefonisch consult 

Met een telefonisch consult neem je tijd en ruimte om stil te staan bij jezelf. Je trekt je even terug uit gezin, werk of alledaagse bezigheden. Als je de deur niet uit mag of wilt, kan zo'n telefonisch consult een alternatief zijn. 

     Gevoelens en signalen van je lijf krijgen de aandacht, evenals je verhaal. We kunnen zelfs een oefening doen. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat deze sessies heel geconcentreerd en waardevol zijn. 

 

Videoconsult 

Dit is vergelijkbaar met het telefonische consult maar door toevoeging van het beeld is er meer ruimte voor gezichtsuitdrukking, oogcontact, ademhaling en lichaamshouding. Het vindt plaats in een beveiligd systeem, speciaal ontwikkeld voor de gezondheidszorg. 

 

Telefonische en videoconsulten duren een uur of half. Half uur is half tarief.

Haptotherapie Buiten, een bijzondere aanvulling 

 

Als haptotherapeut èn gecertificeerd wandelcoach kan ik je deze buitensessies aanbieden, waarin ik mijn haptotherapeutische vaardigheden combineer met die van de wandelcoaching.  

 

Haptotherapie Buiten is geen wandeltraining; we leggen niet zozeer kilometers af maar staan vooral stil bij hoe het voelt. De natuur en de omgeving bieden daartoe voldoende impulsen. 

 

Gesprek, (natuurlijke) materialen en eventueel zelfs een contextuele opstelling (à la de duplopoppetjes) zijn - net als in de therapiekamer - mijn gereedschap. We lopen daarbij zo ver als mogelijk èn passend is voor de therapiesessie. De omgeving biedt veel elementen die het gesprek vaak een verrassende wending geven.

 

Bij het kiezen van de locatie hou ik rekening met eventuele drukte door andere gebruikers van de buitengebieden in Soest. Voor aanvang van de eerste afspraak buiten, krijg je een protocol toegestuurd met een afspraken die betrekking hebben op hygiëne en gezondheid. 

 

Wil je hier meer over weten of wil je overleggen? 

Mail of bel me gerust.


April 2020:

 

Opeens was alles anders.

 

Sputterend kwam ik tot stilstand, liet dingen los, greep andere dingen stevig vast.

 

En na een tijdje bleek 'anders' misschien ook wel waardevol.

 

 

Dat is heel in het kort wat mij overkwam toen ik de praktijk moest sluiten en - eerst nog zoekend, later met meer overtuiging - de sessies Haptotherapie Buiten begon aan te bieden.

 

Het is anders dan haptotherapie binnen; want zonder aanraking op de bank. Dat is en blijft belangrijk onderdeel van ons beroep.

 

Maar buiten krijgen we er wel iets bij: een soort co-therapeut die me telkens weer verrast: de natuur!

 

Geluiden, geuren, de temperatuur, de grond onder onze voeten. Het geeft je de ruimte om te voelen en te associëren. 

 

Zo ontdek wat zich afspeelt ónder die bovenste laag van je verhaal. Je vindt - net als op de bank - datgene wat je eigenlijk al wist: dat wat jij voelt.

 

 

"Als er iets niet vaag is, is het voelen!" - interview met Cecile den Herder over haptotherapie

Kenniscentrum "Psychologie Vandaag" - najaar 2019

 

Een interview met Cecile den Herder over haptonomie en de haptotherapie door Linda Mulder. De interviewster is GZ-psycholoog in de gespecialiseerde GGZ en beheerder van het kenniscentrum Psychologie Vandaag. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en doet promotieonderzoek naar humanisering van de publieke sector bij de Universiteit voor Humanistiek. 

 

Meer lezen? Klik hier voor het complete interview. Haar website is sowieso een aanrader voor antwoorden op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over het verschil tussen de psycholoog en de psychotherapeut, over de combinatie van psychotherapie met andere therapiesoorten of als je op een andere manier je weg probeert te vinden in de GGZ.