Nieuws

"Als er iets niet vaag is, is het voelen!" - interview met Cecile den Herder over haar vak

Kenniscentrum "Psychologie Vandaag" - najaar 2019

 

Een interview over haptonomie en de haptotherapie. De auteur is GZ-psycholoog in onder andere de gespecialiseerde GGZ en beheerder van het kenniscentrum. Linda Mulder geeft les aan de Universiteit van Utrecht en doet promotie-onderzoek naar humanisering van de publieke sector bij de Universiteit voor Humanistiek. 

 

Meer lezen? Klik hier voor het complete interview. Haar website vind ik een aanrader voor praktische antwoorden op allerhande vragen over bijvoorbeeld het verschil tussen de psycholoog en de psychotherapeut, over de combinatie met andere therapiesoorten of gewoon als je je weg probeert te vinden in de GGZ. 

 Maatregelen i.v.m. coronavirus 25-05-2020

 

Haptotherapie op de praktijk

Op dit moment zijn afspraken op de praktijk weer mogelijk. Voor mensen die dat - om welke reden dan ook - liever niet doen, zijn er alternatieven: Haptotherapie Buiten, bellen of beeldbellen.

     Haptotherapie op de praktijk kan met of zonder aanraking op de bank zijn, dat is iets wat we in samenspraak vormgeven. Een aangepast protocol houdt rekening met alle eisen op het gebied van hygiëne, afstand en eventueel beschermingsmiddelen. 

 

Telefonisch consult

Een telefonisch consult geeft je tijd en ruimte om stil te staan bij jezelf. Gevoelens en signalen van je lijf krijgen de aandacht, evenals je verhaal. 

     De ervaring heeft me geleerd dat deze sessies vaak heel geconcentreerd en waardevol zijn. 

 

Videoconsult 

Vergelijkbaar met het telefonische consult maar door toevoeging van het beeld is er meer ruimte voor gezichtsuitdrukking, oogcontact, ademhaling en lichaamshouding. Het vindt plaats in een beveiligd systeem, speciaal ontwikkeld voor de gezondheidszorg. 

 

Telefonische en videoconsulten duren een uur of half uur en worden door de zorgverzekering vergoed. Half uur is half tarief.

NIEUW!   Haptotherapie Buiten

 

Als haptotherapeut èn gecertificeerd wandelcoach kan ik je buitensessies aanbieden, waarin ik mijn haptothera-peutische vaardigheden combineer met die van de wandelcoaching.  

 

Wandelcoaching is zeer nadrukkelijk geen wandel-training; we leggen dus niet zozeer kilometers af maar staan vooral stil bij hoe het voelt. De natuur en de omgeving bieden daartoe voldoende impulsen.

 

Gesprek, (natuurlijke) materialen en eventueel zelfs een contextuele opstelling (à la de duplopoppetjes) zijn - net als in de therapiekamer - mijn gereedschap. We lopen daarbij zo veel als mogelijk èn passend is voor de therapiesessie.

 

bij het kiezen van de locatie hou ik rekening met eventuele drukte door andere gebruikers van de buitengebieden. 


Kijk voor meer informatie over deze invulling van de Haptotherapie hieronder (naast foto).

 

Voor aanvang van de eerste afspraak buiten, krijg je een protocol toegestuurd met een afspraken die betrekking hebben op hygiëne en gezondheid. 

 

Wil je meer weten of overleggen? Mail of bel me gerust.


April 2020:

 

Opeens is alles anders.

 

Sputterend kom ik tot stilstand, ik laat dingen los, grijp andere stevig vast, ik pas me aan.

 

En dan, na een tijdje... 

 

... blijkt 'anders' eigenlijk nieuw en waardevol.

 

 

Dat is heel in het kort wat mij overkwam toen ik de praktijk moest sluiten en eerst nog zoekend, later met meer overtuiging - mijn sessies Haptotherapie Buiten begon aan te bieden.

 

Het is in sommige opzichten zeker anders dan hapto-therapie binnen; er is geen aanraking op de bank.

 

Maar buiten krijgen we er wel ook iets bij: eigenlijk een tweede therapeut en dat is de natuur!

 

Geluiden, geuren, de temperatuur, de grond onder je voeten. Het geeft je alle ruimte om te voelen, te associëren en op die manier te ontdekken wat zich afspeelt ónder die bovenste laag van je verhaal. 

 

Daar vind je - net als op de bank - wat je eigenlijk al wist, wat jij voelt.