Nieuws

Maatregelen i.v.m. coronavirus 01-05-2022

 

Haptotherapie op de praktijk

 

Afspraken op de praktijk zijn mogelijk. Uiteraard gelden daarbij specifieke coronamaatregelen: klik hier voor meer informatie. Het coronaprotocol krijg je als cliënt altijd toegestuurd. 

 

Als geregistreerd GZ-Haptotherapeut bij de VVH (Vereniging voor Haptotherapeuten) val ik onder de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Beroepen onder de Wkkgz waren tijdens de vorige lockdowns vrijgesteld van sluiting.

 

De pandemie verandert echter continu van karakter. Het is ongewis hoe vaak we nog zullen moeten schakelen naar meer of minder bewegingsvrijheid. Daarom houd ik alle drie  de alternatieven voor Haptotherapie in de praktijk voorlopig gewoon beschikbaar. 

 

Die drie alternatieven zijn: Haptotherapie Buiten (zie hiernaast), een telefonisch consult of een videoconsult (zie hieronder). 

  

Telefonisch consult 

Met een telefonisch consult neem je tijd en ruimte om stil te staan bij jezelf. Je trekt je even terug uit gezin, werk of alledaagse bezigheden. Als je de deur niet uit mag of wilt, kan zo'n telefonisch consult een alternatief zijn. 

     Gevoelens en signalen van je lijf krijgen de aandacht, evenals je verhaal. We kunnen zelfs een oefening doen. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat deze sessies heel geconcentreerd en waardevol zijn. 

 

Videoconsult 

Dit is vergelijkbaar met het telefonische consult maar door toevoeging van het beeld is er meer ruimte voor gezichtsuitdrukking, oogcontact, ademhaling en lichaamshouding. Het vindt plaats in een beveiligd systeem, speciaal ontwikkeld voor de gezondheidszorg. 

 

Telefonische en videoconsulten duren een uur of half. Half uur is half tarief.

Haptotherapie Buiten, een bijzondere aanvulling 

 

Als haptotherapeut èn gecertificeerd wandelcoach kan ik je deze buitensessies aanbieden, waarin ik mijn haptotherapeutische vaardigheden combineer met die van de wandelcoaching.  

 

Haptotherapie Buiten is geen wandeltraining; we leggen niet zozeer kilometers af maar staan vooral stil bij hoe het voelt. De natuur en de omgeving bieden daartoe voldoende impulsen. 

 

Gesprek, (natuurlijke) materialen en eventueel zelfs een contextuele opstelling (à la de duplopoppetjes) zijn - net als in de therapiekamer - mijn gereedschap. We lopen daarbij zo ver als mogelijk èn passend is voor de therapiesessie. De natuur en omgeving bieden als vanzelf de elementen die het gesprek een verrassende wending geven.

 

Bij het kiezen van de locatie hou ik rekening met eventuele drukte door andere gebruikers van de buitengebieden in Soest. Voor aanvang van de eerste afspraak buiten, krijg je een protocol toegestuurd met een afspraken die betrekking hebben op hygiëne en gezondheid. 

 

Wil je hier meer over weten of wil je overleggen? 

Mail of bel me gerust.


Haptotherapie Buiten blijft.

Deze vorm van haptotherapie is weliswaar ontstaan tijdens de lockdown maar heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige aanvulling  binnen mijn praktijk.

 

Buiten krijgen we er iets bij: een soort co-therapeut die mij telkens weer verrast: de natuur. Geluiden, geuren, temperatuur, de grond onder onze voeten... 

 

De natuur geeft je de ruimte om te voelen en associëren en daar staan we bij stil. Zo ontdek je wat zich afspeelt ónder de eerste laag van je  verhaal. Je komt bij datgene wat je eigenlijk al wist, dat wat jij voelt.

 

Haptotherapie binnen en aanraking

Haptotherapie binnen biedt weer andere mogelijkheden om die zelfde gevoelslaag te bereiken: aanraking, lichamelijk contact en ervaringsoefeningen.

 

Dat meer contact met je lijf je helpt in het herstel, is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Het verlies aan lijfelijk bewustzijn heeft daarbij een langere geschiedenis dan alleen de recente pandemie:

 

'De westerse cultuur is extreem ‘ontlichaamd’, zegt psychiater Bessel van der Kolk (77), die de wereldwijde bestseller 'The body keeps the score' schreef. Hoofd en lichaam zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken (NRC Next, Wouter v. Noort, 14 mei 2021)

 

Contact met je lijf en gevoel

De pandemie is nog niet voorbij, we weten niet wat er nog komt. Maar het belangrijkste doel van haptotherapie blijft het contact met je gevoel. Buiten of binnen vinden we daarin onze weg.

"Als er iets niet vaag is, is het voelen!" - interview met Cecile den Herder over haptotherapie

Kenniscentrum "Psychologie Vandaag" - najaar 2019

 

Een interview met Cecile den Herder over haptonomie en de haptotherapie door Linda Mulder. De interviewster is GZ-psycholoog in de gespecialiseerde GGZ en beheerder van het kenniscentrum Psychologie Vandaag. Ze geeft les aan de Universiteit van Utrecht en doet promotieonderzoek naar humanisering van de publieke sector bij de Universiteit voor Humanistiek. 

 

Meer lezen? Klik hier voor het complete interview. Haar website is sowieso een aanrader voor antwoorden op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over het verschil tussen de psycholoog en de psychotherapeut, over de combinatie van psychotherapie met andere therapiesoorten of als je op een andere manier je weg probeert te vinden in de GGZ.