Nieuws

November 2018  - Specialisatie Trauma en Haptotherapie

 

Het afgelopen jaar heb ik de specialisatie Trauma en Haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn voltooid. Onderwerpen van de opleiding waren:

  • Trauma en Haptotherapie: diagnose en passende hulp
  • PTSS: Trauma en de stille taal van het lichaam - voelen in veiligheid
  • CPTSS: De woordeloze erfenis van langdurige traumatisering in de kindertijd.

Dat het lichaam een belangrijke rol speelt in de opslag en verwerking van traumatische gebeurtenissen, wordt inmiddels door wetenschappelijk onderzoek stevig ondersteund. Dat is de reden dat er een belangrijk rol is weggelegd voor de haptotherapie, naast psychotherapeutische en andere trauma-verwerkende interventies.

 

Meer lezen? Klik hier voor een interview met Bessel van der Kolk over zijn boek Traumasporen, herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen  (Engels: The body keeps the score).

Verbinding gezocht

Artikel in Haptonomisch Contact - juni 2018

 

Haptonomisch Contact is een vaktijdschrift voor zorgverleners en cliënten. Dit artikel heb ik geschreven om mensen een kijkje achter de schermen te gunnen bij ons multidisciplinaire team. Je krijgt tevens informatie over wat je als cliënt kan verwachten.

 

Je kunt het artikel opvragen met het contactformulier of kijk voor meer informatie op de website van onze multidisciplinaire aanpak Zorg op Maat Soest.

 


februari 2018: start wetenschappelijk onderzoek cardiologische ingrepen en haptotherapie UMC Utrecht

 

Prof. dr. Willem Suyker (Hoogleraar UMC Utrecht) en Margreet van Nieuwkoop (GZ-Haptotherapeut en docent) presenteerden 10 februari jl. op het VVH-Congres hun opzet van wetenschappelijk onderzoek in een bijzondere samenwerking tussen haptonomie en caridiologie. 

Doel is zicht te krijgen op de werkingsmechanismen van een 'goed contact' met de patiënt en het effect daarvan op het verloop van de operatie en het herstel. Het onderzoeks-voorstel ligt op dit moment bij de ethische toetsingscommissie.